13 d'octubre de 2022
Experts, docents i investigadors compartiran coneixement sobre “La vida en un món accelerat” i “Els vincles en l’entorn urbà”.
La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona enceta la tercera edició del programa ArgumentaBCN, que va començar la tardor del 2021 al CC Golferichs.
En aquesta ocasió, experts, docents i investigadors de diverses disciplines conversen i comparteixen el seu coneixement al voltant de dos eixos temàtics que vertebren la nostra experiència quotidiana a la ciutat: “La vida en un món accelerat” i “Els vincles en l’entorn urbà”.
Aquestes dues qüestions articulen un seguit de xerrades que exploren, des de diferents mirades, com el temps i el seu control condicionen la vida urbana contemporània. La importància sobrevalorada de la capacitat de productivitat o l’acceleració de les nostres vides són algunes de les causes de determinades situacions de precarietat. Com també ho és l’impacte que té un món estressant en la salut física i mental d’una part de la ciutadania. Al mateix temps, s’estan plantejant noves formes de resistència com a reacció a aquest ritme de velocitat imparable per tal d’imaginar altres futurs possibles i avançar cap a ciutats més habitables i que potenciïn els vincles i la vida en comunitat.
Amb la participació a cada xerrada de dos convidats i un moderador es vol potenciar un format de conversa propera, fluïda i oberta a la participació. També es compta amb la col·laboració d’agents i entitats dels territoris on s’ofereixen les trobades per contrastar la seva visió amb la d’especialistes i experts.
Cinc centres cívics es repartiran 20 sessions: Golferichs, El Sortidor, Navas, Vil·la Florida i, al nostre districte, el Centre Cívic Torre Llobeta. Aquí s’hi duran a terme quatre xerrades:
- Com construir la memòria de barri. Dijous 20 d’octubre, 19 hores
El pas inexorable del temps ens aboca implícitament a decidir quina relació establim amb la memòria, tant individual com col·lectiva. Ens acostarem a la tasca dels arxius de proximitat i coneixerem projectes que promouen la participació i contribució ciutadana en la construcció d’un llegat col·lectiu sobre el qual escriure el relat compartit del passat.
Participen: Iván Sánchez-Moreno (Grup d’Història de Nou Barris) i Andrés Antebi (OVQ)
Modera: Marta Ballesta
- Una ciutat on trobar-nos. Dijous 3 de novembre, 19 hores
Com podem avançar cap a una ciutat més habitable, que potenciï els vincles i la vida en comunitat? Partint de l’arquitectura i l’urbanisme feminista com a motor del dret a la ciutat i la sostenibilitat, així com d’iniciatives d’acció i intervenció social, repensarem els espais públics i domèstics, dibuixant fórmules per afavorir la convivència i la col·laboració en l’entorn urbà.
Participen: Blanca Valdívia Gutiérrez (Col·lectiu Punt 6) i David Juárez (Straddle3)
Modera: Marta Ballesta
- Ganduls: en defensa del temps improductiu. Dijous 17 de novembre, a les 19 hores
La vagància i la peresa, tradicionalment estigmatitzades en la nostra societat, poden ser justament una forma de resistència a l’acceleració imperant en el món actual. Davant l’imperi de la productivitat, hi ha espai per a la insubmissió? La mandra és revolucionària? Tractarem els usos del temps que busquen boicotejar o fugir de la lògica de la productivitat econòmica per fruir amb llibertat de cada moment.
Participen: Daniel Gasol i Anna Pacheco
Modera: João França
- Moltes més coses que àvies. Dijous 1 de desembre, a les 19 hores
L’envelliment actiu reivindica l’escolta de les necessitats i aspiracions de les persones grans i alhora en promou la participació en els diferents àmbits de la societat. Però fins a quin punt es respecta realment la seva voluntat? En l’entorn familiar, sovint es veuen o bé arrossegades a cobrir necessitats desateses per un sistema ofegat de precarietat, o bé com una càrrega. Escoltarem el seu testimoni i traçarem camins per exercir un envelliment lliure i saludable.
Participen: Dolores Juliano i Elionor Sellés (Can 70)
Modera: Marta Ballesta
ArgumentaBCN
Argumenta és un circuit de converses que ja va per la tercera edició i que procura crear un espai de debat obert a tot el públic, amb sessions dinàmiques i participatives que fomenten la implicació activa dels assistents i la col·laboració amb agents i entitats dels barris que acullen les trobades.