Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

El Govern distribuirà més de 7.000 carmanyoles per fomentar la reutilització d'envasos

7 de febrer de 2024

  • L’objectiu d’aquesta iniciativa és conscienciar el sector del comerç i la ciutadania sobre la importància de la reutilització i la reducció de residus.
  • Les carmanyoles es repartiran a les parades dels mercats municipals d’Olot, Reus i Tarragona, però la voluntat és estendre progressivament la iniciativa a d’altres mercats del país.
  • Anar a comprar amb una carmanyola de plàstic és més sostenible que rebre envasos de cartró d’un sol ús, sempre que la reutilitzem més de 3 vegades.

El Govern, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), distribuirà més de 7.000 carmanyoles reutilitzables a diferents mercats del país. Sota el lema ‘Comprant als mercats amb envasos reutilitzables reduïm els residus i l’impacte mediambiental’, la iniciativa vol fomentar aquest hàbit entre la ciutadania. Inicialment, les carmanyoles es repartiran als mercats municipals d’Olot, Reus i el mercat central de Tarragona, però la intenció és estendre la iniciativa progressivament a la resta del país.

Aquesta acció de conscienciació, a més, reforça el paper dels mercats com a ambaixadors de bones pràctiques en matèria de consum sostenible i respecte al medi ambient, un dels objectius recollits pel Pla d’acció de Comerç, Artesania i Moda (2022-2025) en el Programa de Suport als Mercats Municipals. En concret, la iniciativa forma part de Mercats Conscients, una bateria d’accions que té, entre d’altres metes, situar la sostenibilitat com uns dels eixos estratègics d’aquests equipaments comercials.

El director general de Comerç, Jordi Torrades i Aladrén, ha presentat la iniciativa de repartiment de carmanyoles aquest matí als mercats de Tarragona i Reus, acompanyat de la presidenta dels Mercats de Tarragona i consellera de Comerç del consistori de la capital del Tarragonés, Montserrat Adan Domènech, i del regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges Gispert. La setmana vinent es farà una nova jornada de presentació al mercat d’Olot, a càrrec de la directora del CCAM, Agnès Russiñol Amat, , i de la regidora d’Ocupació, Empresa, Formació, Comerç, Turisme i Talent del consistori de la capital garrotxina, Gemma Canalias Rafel.

Impacte positiu a partir de tres usos

Diferents estudis demostren que superar les tres vegades de reutilització d’un envàs, amb independència del material amb què estigui fet, ja implica un impacte positiu en matèria de sostenibilitat respecte a l’aposta per envasos de paper o cartró d’un sol ús. Però reduir residus no només passa per reutilitzar els envasos. L’acció també vol sensibilitzar la ciutadania de la responsabilitat de vetllar per un ús més sostenible dels envasos, així com subratllar la importància de facilitar la recollida selectiva, l’obligatorietat de cobrar les bosses de plàstic que s’ofereixen a la clientela i moltes altres bones pràctiques que es poden aplicar en tot el procés de compra.

El pla ‘Mercats Conscients’ del CCAM ja ha impulsat d’altres iniciatives per promoure la sostenibilitat en el teixit comercial del país, com una campanya a xarxes, l’organització de tallers de conscienciació, els suport econòmic a través de subvencions i, finalment, una diagnosi sobre la gestió de residus efectuada a 8 mercats catalans, que es va presentar en el marc del darrer Congrés de Mercats Municipals de Catalunya i que servirà per crear una guia de bones pràctiques per a la prevenció de residus, el foment de la reutilització i la millora de la recollida selectiva als mercats.

Generalitat de Catalunya

Carregant...
x
X