Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Xarxa de Dones Cosidores: quan la unió fa la força

29 de maig de 2020

Les coneixem per haver produït i repartit més de 12.000 mil mascaretes en plena crisi de la pandèmia de la covid-19, la meitat per a Nou Barris. Mantenen la producció per a entitats i col·lectius.

La crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 ha tret el millor de moltes persones, abocades a donar un cop de mà en el que calgués. En aquest aspecte, un dels col·lectius que més notorietat ha adquirit aquestes setmanes ha estat la Xarxa de Dones Cosidores. A través del projecte #MascaretesEnXarxa, han fabricat 12.225 mascaretes que s’han repartit a residències i centres de dia, apartaments tutelats, CAP’s i altres espais com el mercat de Montserrat, el Casal de Joves de Prosperitat, el Banc d’Aliments de Roquetes o els comerciants de Verdun. Bàsicament, doncs, a Nou Barris, però no només.

Però, què és la Xarxa de Dones Cosidores? N’hem parlat amb la Fundació Pare Manel, que participa en la coordinació tècnica juntament amb la Cooperativa Etcèteres. Us ho expliquem.

Una mica d’història

La xarxa és el resultat de la constatació de diversos grups de costura de compartir un mateix objectiu, la voluntat d’ocupar-se a través de la costura. I també de la percepció d’una doble necessitat comuna: crear un punt des d’on impulsar la venda dels seus productes i rebre encàrrecs, i des d’on poder intercanviar informació, recursos, formació i assessorament mutu.

Els inicis de la xarxa els trobem en uns primers contactes a les darreres trobades d’Energies Comunitàries i en l’acompanyament i formacions dutes a terme pel programa RevESStim el tèxtil, de Barcelona Activa, la Cooperativa Etcèteres, l’Assemblea de Cooperació Catalana per la Pau i Perifèrica 9B de la Fundació Pare Manel. L’ens culmina a mitjans de desembre passat, quan s’organitza un viatge d’intercanvi al Marroc per conèixer referents de cooperatives de dones amb més de 15 anys de trajectòria, on els perfils i intencions són similars als de Barcelona.

Qui són?

Està integrada pels grups Dones amb Força, Més amb menys Roquetes, Grup de cosidores de Trinitat Vella, Klem Reciclatge, Dones de la Terra, Mamalyona ABD, Cooperativa Mujeres Pa’lante i La Soste. Hi trobem, doncs, dones dels barris de Roquetes, Trinitat Vella, Bon Pastor, La Verneda i la Pau, i Sant Antoni. Però també de les ciutats de Barberà del Vallès i de l’Hospitalet.

En tots els casos, i com expliquen des de la fundació Pare Manel, aquestes dones “estan treballant per canviar el seu futur, tot formant-se en facturació, distribució i disseny”. “Venen de situacions de dificultat i tenen orígens, cultures i edats diferents, però totes comparteixen el mateix objectiu: autoocupar-se. I la millor manera de fer-ho és unint-se entre elles”.

Reptes de futur

A dia d’avui, la xarxa “dona resposta a les necessitats de grups de costura que estan molt arrelats al territori, i que son un espai de suport, intercanvi i formació, principalment per a dones”, sense oblidar l’objectiu de “generar activitat econòmica”, sobretot en el moment actual, en què la crisi de la covid-19 ha afectat la situació econòmica de les dones que la integren.

I amb aquestes premisses es miren el futur, almenys el més immediat. De moment, tornaran a fer mascaretes per a les d’entitats i col·lectius que van reprenent la seva activitat, i que es preparen per si a la tardor hi ha repunt de contagis del virus.

A més, per al que queda d’any s’han marcat com a repte organitzar punts de venda conjunts assumibles per a cada grup i que facilitin la conciliació familiar. També volen promoure formacions conjuntes, per exemple, en disseny de producte, i fer sortides que estimulin el desenvolupament i enfortiment de la xarxa i de cada grup, com per exemple una visita al museu del disseny.

Finalment, també estan preparant la passarel·la a la plaça de Catalunya, una activitat que ja van fer el passat 21 de desembre en el marc de la fira de consum responsable i en què hi van participar nou grups de costura, i que va suposar el tret de sortida oficial de la xarxa.

Adjunt trobareu el vídeo presentació de la xarxa, rodat del 12 al 14 de febrer passats, la presentació oficial del qual es va haver de posposar a causa de la crisi sanitària.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X