Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Mercats de Barcelona, principals dades del 2022

31 de març de 2023

La xarxa de mercats municipals s’estén per tot el territori de la ciutat de Barcelona, donant servei a una població d’1.636.193 habitants, amb un total de 40 equipaments que integren 43 mercats: 39 d’alimentaris i 4 de no alimentaris.

A finals de l’any 2022, els mercats de Barcelona tenien 2.011 establiments, dels quals 1.333 són establiments alimentaris, i 678 no alimentaris. D’aquests, hi ha 596 comerços adherits al programa Comerç Verd.

El districte amb més establiments alimentaris és Ciutat Vella, on destaca especialment el Mercat de la Boqueria, amb 169. Pel que fa als establiments no alimentaris, el gruix es troba als Encants Fira-Bellcaire, al Dominical i als Encants del Mercat de Sant Antoni, seguits del Mercat d’Hostafrancs. La superfície comercial dels mercats l’any 2022 es troba en 125.675 m².

Pel que fa als hàbits de compra per establiment, des del 2018 es manté la tendència a l’alça dels ciutadans de Barcelona que van a comprar als mercats. Entre les dues enquestes realitzades durant l’any 2022, el percentatge de compradors s’ha incrementat un 5%, passant del 65,5 al 70,6%. Respecte a la freqüència de compra, un 46% de la clientela compra als mercats com a mínim un cop a la setmana, i el 55% hi va com a mínim dos cops al mes. Els mercats mantenen un 30,6% de quota de la ciutat en relació amb la venda de producte fresc.

Les enquestes que periòdicament realitza l’Oficina Municipal de Dades ens mostren també les dades de valoració dels mercats i dels factors de satisfacció, en les que els mercats continuen essent un dels serveis més ben valorats per la ciutadania. La nota mitjana dels seus usuaris és un 7,5 sobre 10. Un 46% pensa que els mercats municipals han millorat el darrer any. Sants-Montjuïc és el districte que més destaca la millora dels mercats (47,3%).

Els usuaris dels mercats consideren especialment l’atenció i el tracte, seguit d’aspectes com la varietat i la qualitat dels productes. A més, l’apreciació dels productes de proximitat torna a augmentar respecte a l’any anterior i, per primera vegada, s’observa un increment significatiu en la compra de productes no envasats com a motiu per apropar-se als mercats.

El nombre de visites anuals s’ha incrementat, amb un total de 63.061.875 durant el 2022, recuperant les xifres anteriors a l’any 2020 i 2021, en què va registrar una davallada a causa de la situació excepcional de la pandèmia. Els mercats més visitats han estat els de la Boqueria, Sant Antoni, els Encants, Santa Caterina, el Ninot i Sants.

L’e-commerce en l’alimentació fresca no té tanta penetració com en altres sectors, però és una nova tendència que s’està obrint camí. El percentatge de venda online als mercats encara és baix. L’any 2022, la quantitat d’usuaris que ha comprat als mercats a través de webs, aplicacions i WhatsApp s’ha incrementat tímidament del 7,2 al 10%.

Pel que fa a la tasca educativa i dinamitzadora dels mercats, durant el curs 2021-2022, 6.996 infants van participar en les diferents propostes de visites escolars. A més, l’any passat s’hi van dur a terme 400 activitats lúdiques, gastronòmiques i culturals per a tots els públics.

Per a més informació, pots consultar els informes de l’Òmnibus Municipal relatius als mercats municipals al web de l’IMMB, i sobre hàbits de compra a l’Observatori del Comerç i la Restauració de la ciutat.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X