31 de març de 2020
La consellera d’Agricultura ha demanat al Ministre Planas que sol·liciti a la Comissió Europa l’ajuda per a l'emmagatzematge privat d’aquests productes contemplada en casos de pertorbació de mercats, com és l’actual.
Com a conseqüència de les mesures adoptades per fer front a la pandèmia del COVID-19, especialment pel tancament d'hotels i restaurants, s'ha produït un brusc descens del preu de tant de la carn d'oví com de la carn de boví en les dues últimes setmanes. Donada la gravetat de la situació, que no sembla que pugui corregir-se a curt termini, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha enviat una carta al Ministre d’Agricultura, Luis Planas, sol·licitant que demani a la Comissió Europa l’ajuda per a l'emmagatzematge privat de carn fresca o refrigerada d'animals de l'espècie bovina de vuit mesos o més i una altra per a la carn d'oví i cabrum.
Aquesta ajuda està prevista en el Reglament europeu d'organització comuna de mercats dels productes agraris, que estableix que en cas que es produeixi una pertorbació de mercat com l’actual, es pugui decidir la concessió d'un ajut per a l'emmagatzematge privat dels productes, amb la idea que un cop es superi aquesta crisi, puguin incorporar-se de nou al mercat. La mesura hauria de solucionar el greu problema provocat per la caiguda de preus d’aquestes carns, que en el cas de l’oví és d'un 40%, seguit de prop pel boví i el cabrum, que han adoptat la mateixa tendència. Reducció que també s’ha produït en el consum d’aquestes carns, que ha caigut de forma estrepitosa.