Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Nou Barris dona la benvinguda a l’Any Nou Xinès, el del Drac

26 de gener de 2024

L’entitat Amanecer ofereix balls tradicionals i penja els habituals fanalets a la Seu del Districte.

Segons el calendari tradicional entrarem a l’any 4.722 que, seguint l’esquema cíclic del zodíac xinès, és l’Any del Drac. I a Nou Barris ja li hem donat la benvinguda. Ho vam fer el passat dimarts 23 de gener, quan l’entitat Amanecer va penjar els habituals fanalets a la Seu del Districte i va oferir, també, una mostra de balls tradicionals.

El conjunt de la ciutat celebra l’Any Nou Xinès del 3 al 24 de febrer amb un programa d’activitats que ens apropen a la cultura mil·lenària d’aquest país. L’Any Nou Xinès és la festivitat més important i tradicional del calendari lunar xinès i se celebra arreu del món. L’acte central a Barcelona serà el dissabte 3 de febrer, al passeig Lluís Companys/Arc de Triomf, on al llarg del dia, de 10 a 20 hores, s’han programat tota mena d’espectacles de cultura tradicional xinesa com balls, danses tradicionals o demostracions de Kung Fu. A més, hi haurà una fira gastronòmica i cultural en què podreu tastar els plats més tradicionals de la cuina d’aquest país i fer tallers en família.

El dissabte al matí també se celebrarà la tradicional rua, que sortirà del Parc de l’Estació del Nord a les 11.30 hores i acabarà al passeig de Lluís Companys en un recorregut que passarà per l’avinguda Vilanova i els carrers Roger de Flor, Ribes, Nàpols, Ausiàs March i passeig de Sant Joan. L’acte compta amb la participació d’un miler de persones provinents de més de 65 federacions i entitats xineses de Catalunya i, també, d’entitats i associacions catalanes amb la voluntat que sigui una mostra de la diversitat de Barcelona, a més d’un esdeveniment festiu i participatiu.

Aquesta celebració ha arrelat amb força els darrers anys a Barcelona, on viuen més de 20.200 persones d’origen xinès. La xinesa és, de fet, la quarta nacionalitat resident més gran de la ciutat.

Consulteu el programa de l’acte central a Barcelona i també totes les activitats paral·leles.

L’Any del Drac

El drac (龙 lóng) és un dels quatre animals benvolents de la mitologia xinesa i un dels dotze animals de l’horòscop xinès. La seva popular imatge ha estat utilitzada durant mil·lennis per simbolitzar força, majestuositat i estatus.

Sota la influència del drac viuen les persones nascudes el 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 i 2024. Es diu que els nascuts sota el signe del drac són líders segurs de si mateixos, gràcies a la seva personalitat carismàtica i dominant. Dotats de tenacitat i intel·ligència, els dracs també són famosos per passar incomptables hores treballant per conquerir el que es proposin.

Enguany celebrem l’Any del Drac de Fusta, que començarà el 10 de febrer de 2024 i acabarà el 28 de gener de 2025.

Cada any, els animals de l’horòscop xinès estan associats a un dels cinc elements (aigua, fusta, metall, terra o foc), la qual cosa els dona una dimensió més profunda. Per al 2024, l’element que el marcarà serà la fusta, que simbolitza imaginació, adaptabilitat, progrés i energia vital, mentre el drac simbolitza honor, poder i prestigi. Aquesta combinació augura que el 2024 serà un període d’innovació, flexibilitat i canvi. Per això, aquest serà un bon any per començar nous projectes, explorar interessos creatius i aprofitar oportunitats de creixement i desenvolupament professional.

És innegable la forta presència del drac dins del mode de vida de la societat xinesa, que roman com a símbol de saviesa, amabilitat, harmonia i prosperitat. Una mostra d’aquest fet és la dansa del drac, que es balla durant la celebració de l’Any Nou Xinès per augurar un bon inici d’any, atraure la bona sort i allunyar totes les males energies.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X