Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

El transport públic a la ciutat de Barcelona recupera passatge amb 70.000 desplaçaments més respecte la setmana passada

11 de maig de 2020

  • Aquesta setmana la mobilitat de Barcelona ha experimentat variacions amb un increment del 26% dels desplaçaments en transport públic i una pujada del 198% en l’ús dels carrils bici de la ciutat, principalment atribuïble a la pràctica esportiva.
  • El vehicle privat també registra un augment, però més moderat, amb un increment de l’1% respecte dijous de la setmana passada.
  • Les xifres coincideixen amb la primera setmana d’obligatorietat de portar mascareta al transport públic. Des de dilluns se n’han repartit 225.000 a 26 estacions i punts d’enllaç de la xarxa ferroviària de la ciutat.

Aquesta setmana la mobilitat a la ciutat de Barcelona ha registrat variacions, en paral·lel a les modificacions del confinament decretades pel Govern central.

Ahir, el transport públic de la ciutat de Barcelona va registrar un total de 338.000 desplaçaments (estimació feta en base a les dades de l’Autoritat del Transport Metropolità) el que suposa un increment del 26,4% respecte dijous de la setmana passada. Es tracta de 70.000 viatges més que s’han fet amb algun dels diferents operadors que donen servei a la capital catalana (Metro i Autobusos de TMB, FGC, RENFE, TRAM i autobusos interurbans). En comparació als desplaçaments que es realitzaven abans de l’emergència sanitària per la COVID-19 aquestes xifres encara mostren una reducció del passatge del -86%.

A nivell de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ahir el metro va registrar 208.438 validacions, un 21,3% més que la setmana passada i a la xarxa d’autobús es van fer 94.939 validacions, un 27,2% més. Respecte els viatges que es feien habitualment en un laborable, les dades suposen una reducció de passatge del -84,8% en el cas del metro i del -87,8% en relació al bus.

Les dades de recuperació a metro i autobusos es produeixen en paral·lel a l’aplicació de noves mesures de seguretat al transport públic, entre les quals destaca l’obligatorietat de viatjar amb mascareta. Durant aquesta setmana voluntaris de l’Ajuntament de Barcelona i la Creu Roja han repartit un total de 225.000 mascaretes als usuaris d’aquests transports, que s’han distribuït en un total de 26 estacions i punts d’enllaç de la xarxa ferroviària. 

Pel que respecta al vehicle privat, a dia d’avui s’estan produint un total de 678.000 desplaçaments diaris, el que suposa que el trànsit global de la ciutat s’ha incrementat en un 1% si es compara amb les dades de la setmana passada. No obstant, en relació a les xifres del mes de febrer, el trànsit global registra reduccions del -59,3%. Per àmbits, els accessos experimenten una davallada del -62,7%, l’interior de la ciutat un -60,7% i les Rondes un - 51,8%. Són unes disminucions de trànsit equiparables a les registrades els primers dies d’aplicació de l’Estat d’Alarma. 

L’ús dels carrils bici s’ha incrementat en un 198% respecte la setmana passada i a dia d’avui s’estan registrant un total de 102.000 moviments diaris. S’observa que la franja més utilitzada dels carrils és de 7 a 10 hores del matí, coincidint en gran part amb l’horari permès per a passejades i activitat esportiva. L’augment, per tant, recull també aquests moviments relacionats amb el lleure. En relació als desplaçaments que es feien abans de l’emergència sanitària, l’ús dels carrils bici encara presenta una baixada del -40,7%.

Finalment, destacar que per tipologies de vehicles els que menys han disminuït, en relació a la proporció existent anterior a l’emergència sanitària, són els vehicles de mercaderies, seguits des d’aquesta setmana de les bicicletes, els turismes i en últim terme, les motos. 

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X