4 de juny de 2020
Un conveni amb Creu Roja i Càritas per valor de 0,5 milions d’euros permetrà ampliar les 29.000 targetes bancàries que ja han distribuït els Serveis Socials municipals a com a mínim 2.000 persones vulnerables més ateses per les dues entitats.
L’Ajuntament preveu també una línia d’ajuts extraordinaris de 0,5 milions més per a una quarantena de petites entitats socials de barri que han mantingut dispositius extraordinaris d’alimentació amb motiu de la Covid-19.
En una segona fase, l’Ajuntament treballarà amb el Banc dels Aliments, Mercabarna i Unió de Pagesos per multiplicar el nombre de cuines amb capacitat de distribuir àpats a tots els districtes de la ciutat.
L’Ajuntament distribuirà també 20.000 còpies d’una guia sobre alimentació saludable i econòmica per a famílies amb infants que recull consells, propostes de menús i llistes de la compra per preparar àpats saludables amb un pressupost reduït.
L’Ajuntament de Barcelona destinarà 1 milió d’euros extraordinaris a reforçar, conjuntament amb les entitats socials que treballen a la ciutat, diferents projectes d’alimentació per a persones vulnerables. El compromís arriba en plena fase de desescalada de la Covid-19 per tal de reorganitzar i reforçar circuits d’atenció, amb la intenció d’anar més enllà del que ha estat l’atenció de l’emergència durant les primeres setmanes des de l’esclat de la crisi sanitària. En aquesta nova fase, la voluntat és poder desplegar un model que garanteixi el dret a tenir una alimentació adequada, a banda de promoure l’autonomia i l’empoderament de les persones, tot avançant cap a models cada cop menys assistencialistes.
L’Ajuntament de Barcelona, gràcies a la col·laboració de diferents entitats socials i projectes solidaris com el de l’ONG World Central Kitchen, ha arribat a augmentar un 190% el nombre d’àpats diaris servits a la ciutat, en passar dels 3.810 que es distribuïen abans de la irrupció de la Covid-19 als gairebé 11.000 actuals. Aquesta xifra es distribueix de la següent manera:
- Un total de 2.427 àpats servits en menjadors socials i d’equipaments de persones sensellar. El nombre d’àpats ordinari en aquests serveis era de 1.378.
- Un total de 3.725 pícnics que es reparteixen en dispositius extraordinaris.
- Un total de 4.799 àpats servis a domicili. El volum habitual d’àpats d’aquest tipus era de 1.200, als quals s’han sumat els 1.232 que se servien en format d’àpats en companyia i els nous serveis que s’han activat a mesura que s’han anat detectant noves situacions de vulnerabilitat.
- A banda, a Barcelona també es van repartir 20.000 lots amb productes alimentaris, recomanacions sanitàries i informació sobre serveis municipals. Aquests anomenades ‘Cistelles contra la Covid’ van suposar la distribució de 220 tones de productes alimentaris, en una iniciativa sense precedents que va comptar amb la col·laboració de nombroses entitats com l’empresa Linesport, Correus i Mercabarna, entre d’altres.
A banda d’aquest desplegament extraordinari, els Serveis Socials municipals han distribuït al voltant de 29.000 targetes bancàries Barcelona Solidària entre les persones ateses: 17.000 ja estaven previstes abans de la Covid-19 com una manera d’aglutinar ajudes socials i facilitar la seva percepció per part de les persones vulnerables, mentre que les 12.000 restants s’han distribuït durant les últimes setmanes per canalitzar l’increment d’ajudes d’emergències que estan gestionant els diferents Centres de Serveis Socials. Amb l’objectiu d’aprofundir en aquest model i fer-ho més extensiu, l’Ajuntament té previst destinar 0,5 milions d’euros a ampliar la distribució d’aquest tipus de targetes bancàries. Aquest increment es farà de la mà de Creu Roja i Càritas, dues de les entitats més grans i amb més implantació a la ciutat, per tal que com a mínim 2.000 persones més ateses per elles també puguin accedir al mateix model de targetes que es distribueix des de Serveis Socials. D’aquesta manera es busca compartir informació, afinar els protocols d’atenció i implantar un model que dóna més autonomia.
En aquest punt cal subratllar que l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, que aglutina el conjunt d’entitats socials que treballen a la ciutat, ja va constituir l’any 2018 la Xarxa pel dret a una Alimentació Adequada a Barcelona. La xarxa té l’objectiu que qualsevol família o persona individual tingui garantides les seves necessitats més elementals o bàsiques de forma autònoma, tot promovent la màxima normalització i inclusió per garantir el dret a l’alimentació de forma digna. L’ampliació del nombre de targetes bancàries va precisament en aquesta línia, a banda de treballar per assolir altres objectius que també promou l’Acord Ciutadà com són evitar el malbaratament alimentari, promoure el consum de proximitat, garantir l’alimentació saludable i generar ocupació i inserció laboral, entre d’altres.
Conscient que, a banda de les grans entitats socials més conegudes, també existeixen d’altres més petites i amb un fort arrelament territorial, l’Ajuntament de Barcelona ha preparat també un segon paquet d’ajudes per aquelles iniciatives solidàries que han seguit treballant en projectes d’alimentació durant la Covid-19. En aquest sentit, està previst la concessió de 0,5 milions d’euros en petites ajudes d’entre 10.000 i 12.000 euros a aquestes entitats de base, pensades per arribar a una quarantena d’organitzacions que hagin mantingut els seus serveis d’alimentació o n’hagin engegat de nous coincidint amb els moments més durs de la pandèmia.
Model de futur
En una segona fase, i un cop vistes les grans potencialitats de treballar plegats en l’atenció de l’emergència que ha generat la Covid-19, l’Ajuntament i el Banc dels Aliments estan treballant en la posada en marxa d’un nou model d’alimentació que sigui reproduïble en diferents territoris de la ciutat, congestionat amb entitats, agents socials i integrant diferents agents de la ciutat.
La base d’aquest sistema, que encara s’ha d’acabar de definir en detall, passa per treballar de la mà de proveïdors com Mercabarna i Unió de Pagessos, entre d’altres, per mobilitzar excedents o donacions de menjar, que acte seguit es cuinarien en espais ja preparats com podrien ser escoles, casals o menjadors socials. D’aquesta manera, i amb un cost reduït, es podria treballar en projectes d’inserció laboral i es reforçarien espais d’acció comunitària.
A més a més, i amb l’objectiu d’aprofundir en projectes d’empoderament i de garantia de drets, l’Ajuntament de Barcelona ha editat una guia per a l’alimentació saludable i econòmica per a les famílies amb infants. La guia, de la qual se’n faran inicialment 20.000 còpies per distribuir als Centres de Serveis Socials, mercants municipals, entitats socials i d’altres equipaments, a banda de ser consultable per internet, inclou un seguit de consells, propostes de menús i llistes de la compra per preparar àpats saludables amb un pressupost reduït.
La guia es basa igualment en la promoció d’aliments de temporada, menús variats, atractius i senzills d’elaborar amb un cost d’entre 2,5 i 5,5 euros al dia, segons l’edat. La guia s’ha fet amb la col·laboració de la Fundació Blanquera de la Universitat Ramon Llull, seguint les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria.