Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

L’Ajuntament impulsa una bateria de mesures amb 7,5M € per reactivar l’Economia de Proximitat

3 de juny de 2020

  • Es combinen mesures i accions a 6 i 12 mesos per ajudar a aixecar aquelles empreses, entitats i projectes que han estat afectats de forma molt important per la caiguda d’activitat, així com aquells que estaven en moments inicials del seu projecte socioeconòmic i/o sociocomunitari.
  • S’ampliarà en 4.000.000 d’euros les línies de crèdits per a projectes d’economia social i solidària gràcies a l’acord entre l’Ajuntament i les entitats de serveis financers ètics Coop57, sccl i Fiare Banca Ètica.
  • S’hi destina 1.000.000 d’euros a la línia de subvencions per a l’Economia Social i Solidària (Enfortim l’ESS) i 1.760.000 d’euros per a l’Economia de Proximitat als barris (Impulsem el que fas).
  • Els ajuts es poden començar a sol·licitar des d’avui i durant un termini de 30 dies naturals.
  • S’ha creat el servei “Aixequem l’ESS” per acompanyar i assessorar entitats i empreses en l’elaboració de plans de reactivació dels seus negocis davant la crisi de la Covid-19. El servei està gestionat per Barcelona Activa.

L’Ajuntament, en col·laboració amb actors clau del teixit d’economia social de la ciutat i entitats financeres de banca ètica, posa en marxa una bateria de mesures per als propers sis mesos amb un pressupost de 7.555.000 euros per reactivar l’àmbit de l’Economia Social i Solidària i de l’Economia de Proximitat de barris, enfortir les organitzacions i entitats que en formen part, i aportar recursos davant la forta crisi derivada de la Covid-19. 

El teixit econòmic de Barcelona és molt plural i és des d’aquesta diversitat que la ciutat pot afrontar en millors condicions l’impacte econòmic de la pandèmia. Per això, el consistori disposa des de fa anys de polítiques econòmiques específiques per poder adreçar-se tant a l’àmbit de l’Economia Social i Solidària com del teixit econòmic de proximitat als barris. Tots dos són teixits especialment resilients quant a manteniment de l’ocupació i on no sempre arriben les mesures econòmiques d’altres administracions. Amb aquest paquet de mesures, l’Ajuntament vol assegurar recursos i eines per poder afrontar els reptes de l’actual situació de manera que aquest sectors no només no perdin presència i volum, sinó que puguin ser una part important de la construcció d’una economia més sostenible, plural i resilient.

La bateria de mesures impulsades pel consistori inclou noves línies de crèdit per valor de 4.000.000 euros acordades amb les entitats de serveis financers ètics Coop57, sccl i Fiare Banca Ètica i Fundació Fiare, subvencions per a l’Economia Social i Solidària i per a l’Economia de proximitat amb un pressupost de 2.760.000 euros, la creació del Servei “Aixequem l’ESS” pensat per assessorar i orientar les organitzacions i empreses d’ESS a l’hora de fer plans de reactivació, així com convenis amb les associacions que agrupen les entitats del sector de l’Economia Social i Solidària, entre altres iniciatives.

A aquestes mesures cal afegir aquelles adreçades al conjunt del sector econòmic de la ciutat, a les quals aquests empreses i organitzacions també poden accedir, com és el cas dels ajuts per a autònoms, l’assessorament per a la negociació de lloguers, o el servei el servei d'assessorament per identificar ajuts i línies de finançament aplicables en cada cas. 

Pla Reactivem l’Economia Social i Solidària

L’àmbit de l’economia social i solidària aglutina un total de 4.500 empreses i organitzacions de sectors molt diversos en les quals treballen unes 60.000 persones i tenen en comú uns mitjans i sistemes de producció sostenibles amb l’entorn i responsables des del punt de vista social. Com actor econòmic destacat, participa també en la taula del Pacte de Ciutat conjuntament amb altres agents econòmics.

En un moment en què s’ha demostrat que el futur passa per modificar alguns comportaments i maneres de fer arran la pandèmia de la Covid-19, l’ESS es presenta com un àmbit d’empreses i entitats amb tradició a la ciutat que ha de prendre un major protagonisme en la nostra economia i que ja va destacar durant la crisi de 2008 per la seva capacitat per conservar i crear ocupació. Però a la vegada, és també un dels àmbits que més està patint en aquests moments.

Davant aquesta situació, l’Ajuntament ha elaborat el Pla Reactivem l’Economia Social i Solidària en el qual es combinen mesures i accions a 6 i 12 mesos per reactivar aquelles empreses, entitats i projectes que han estat afectades de forma molt important per la caiguda d’activitat, així com aquelles que estaven en moments inicials del seu projecte socioeconòmic i/o sociocomunitari. 

4M€ més en crèdits de banca ètica

L’Ajuntament ha acordat amb les entitats de serveis financers ètics Coop57, sccl i Fiare Banca Ètica i Fundació Fiare ampliar en 4.000.000 d’euros les línies de crèdit per al foment de l’accés al finançament per a projectes d’economia social i solidària. Si es té en compte que a més hi havia un romanent d’acords anteriors de 500.000 euros, cal remarcar que el crèdit disponible per al sector ESS en aquests moments passa a a ser de 4.500.000 euros.

Aquest crèdit està previst perquè es destini a projectes que difícilment són finançats per les entitats financeres convencionals perquè moltes vegades son avaluats com d’alt risc per aquestes entitats. L’acord a què s’ha arribat permet que entitats i empreses d’Economia Social i Solidària puguin accedir al crèdit i fer front als reptes del context econòmic actual.

Per facilitar aquest objectiu, el nou acord amplia també el tipus de conceptes i de sol·licituds que poden rebre finançament. Fins aquest any, estaven destinats a projectes de nova creació o a l’obertura de noves línies de negoci. La nova línia permetrà que els crèdits s’atorguin per obtenir liquiditat, sostenir l’impacte de la Covid19 i reactivar el negoci de les empreses i entitats. Les línies de crèdit estan adreçades a cooperatives, tercer sector social i iniciatives col·laboratives i comunitàries. 

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X