13 de gener de 2020
17 projectes per promoure l’economia de proximitat començaran el 2020 al districte de Nou Barris, a través de la convocatòria d’ajuts “Impulsem el que fas” de l’Ajuntament de Barcelona i, impulsada per Barcelona Activa.
Concretament al districte de Nou Barris, s’han destinat un total de 462.719,40 pels projectes aprovats. Tots ells, ben diferents, responent a les diverses necessitats del territori: sis projectes relacionats amb l’emprenedoria i l’empresa de proximitat, quatre per a l‘impuls d’economies comunitàries i innovació social, dos de foment de l’ocupació de qualitat al territori, un de l’àmbit de la innovació social digital, dos de turisme responsable, i dos dins la modalitat de models agroalimentaris sostenibles.
En la modalitat d’empresa al territori, on s’han aprovat més iniciatives, trobem l’obertura del Centre de reciclatge creatiu de Roquetes, centre de producció, comercialització i formació de mobles de fusta massissa i de creació d’una línia de mobles i objectes reciclats del barri amb empremta ecològica, i el projecte Cuina per l’ocupació de la Fundació Privada Jovent, que a través de la posada en marxa d’un punt de venta de menjars per emportar pretén fomentar i promoure l’ocupació juvenil. També s’ha finançat l’obertura de La Pizzeria amb productes sense gluten i el projecte Professionalitzant el futur de l’entitat Music Mentoring que té per objectiu la professionalització de l’emprenedoria en l’àmbit de la música. El projecte l’Assessoria comercial personalitzada al comerç de Trinitat Nova organitzada per l’Associació de Comerciants de Trinitat Nova, que consisteix en un programa d’assessorament comercial als comerços de la zona amb l’objectiu de reforçar i millorar el comerç existent al barri. També el Servei a Domicili Perifèrica 9B de la Fundació Pare Manel, que té per objectiu consolidar el servei de distribució a domicili de les compres realitzades al mercat de Montserrat pels residents i entitats del territori.
Pel que fa a l‘impuls d’economies comunitàries i innovació social, trobem iniciatives tals com el Campament d’innovació, creativitat i emprenedoria per a joves iniciatives col·lectives, iniciativa presentada per Calidoscoop i que té per objectiu fomentar l’emprenedoria a través d’accions formatives en competències emprenedores, el projecte Impulsem l’ús social del REC de l’entitat Novact REC on a través de la prova pilot d’una plataforma multisectorial pretén estendre l’ús del REC, i el projecte Maridatges: cultura cooperativa & comunitària de QUESONI Cooperativa, que pretén establir un circuit de programacions culturals basades en la col·laboració entre projectes vinculats a l’economia social i equipaments de gestió comunitària.
Seguint la mateixa línia, també trobem: el projecte Impuls a les obres de construcció de La Constructiva de La Constructiva, construcció cooperativa SCCL, que consisteix en un projecte de l’àmbit de la gestió de la construcció ètica i social que promou els valors cooperatius en el sector de la construcció a la ciutat.
En la línia de foment de l’ocupació de qualitat, tenim el projecte Ocupa’t BCN de l’Associació Cultural El Parlante, iniciativa de co-creació i comunicació estratègica que pretén afavorir l’accés al mercat laboral dels joves d’entre 16 i 25 anys en situació de vulnerabilitat social a través de la formació en eines vinculades a la intel·ligència emocional i a la comunicació, i el projecte Itínere +45 promogut per la Fundació Joia i l’Associació Centre d’Higiene Mental Nou Barris, amb l’objectiu de fomentar la inserció laboral de persones amb malestar psicològic i/o trastorn de salut mental.
Dins d’aquests 17 projectes, també trobem iniciatives com MaadiXZone, que consisteix en un kit integral d’eines lliures i de codi obert per a entitats d’ESS, iniciatives associades, centres públics i ciutadania per tal de garantir la seva autonomia i sobirania en l’àmbit tecnològic, i altres en l’àmbit del turisme responsable com ara el de Treball turístic digne: una aposta de ciutat de l’Associació ALBA SUD, que pretén potenciar i sensibilitzar entorn el treball digne en el turisme a través de processos de recerca, sessions de treball i publicació d’informes i llibre sobre els resultats obtinguts i l’Ecomuseu de la memòria oral i visual dels gitanos i gitanes de Barcelona de l’Associació Carabutsi, que a través d’entrevistes filmades, fotografies, arxius de so, etc., pretén preservar el patrimoni de la població gitana.
També s’han aprovat iniciatives de models agroalimentaris sostenibles com per exemple el projecte Menjadors Escolars Agroecològics: eduquem en Sobirania Alimentaria de l’Associació Xamec que, a través de la formació i sensibilització de persones de l’àmbit dels menjadors escolars, pretén aconseguir un model alimentari pedagògic més just, saludable i sostenible. I finalment, el projecte Rehabilitació comunitària de la Bassa Gran i millora dels sistemes de reg comunitaris de l’Associació de defensa dels Horts Comunitaris, que pretén fer un diagnòstic global per tal de dissenyar una rehabilitació i recuperació de la “bassa gran” i les rieres que l’alimenten, així com promoure una utilització òptima dels recursos hídrics en el reg de les 47 parcel·les dels Horts Comunitaris de la Vall de Can Masdeu.