Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

L’Ajuntament de Barcelona canvia la fase del Protocol per situació de sequera a excepcionalitat

17 de maig de 2024

  • A partir d’aquest dilluns s’apliquen les restriccions corresponents a la nova fase activa, que ha passat d’emergència I a excepcionalitat.
  • L’arbrat i plantes es podran regar amb aigua potable sempre que sigui reg de supervivència i gota a gota. Es mantindrà part de l’operativa per ampliar la capacitat de reg amb aigua freàtica.
  • Les piscines municipals de la ciutat es mantindran obertes perquè totes disposen de sistema de recirculació de l’aigua tal i com preveu aquesta fase del protocol.
  • La neteja dels carrers es continuarà realitzant amb aigua freàtica i les fonts ornamentals de la ciutat es mantindran tancades.

L’Ajuntament de Barcelona ha canviat la fase del Protocol per situació de sequera d’emergència a excepcionalitat, d’acord amb la decisió de l’Agència Catalana de l’Aigua de decretar l’excepcionalitat hidrològica a la conca del Ter-Llobregat, que abasteix la ciutat de Barcelona. En aquesta fase es flexibilitzen algunes de les mesures vigents fins ara que bàsicament afectaven els serveis municipals.

En aquesta fase no hi ha afectació de l’abastament d’aigua potable a la població. El decret limita la dotació d’aigua en alta a 230 litres per habitant i dia als municipis afectats. Barcelona se situa en aquest moment a 157 litres per habitant i dia, és per aquest motiu que no es preveu cap afectació vinculada a l’abastament de la xarxa d’aigua potable.

En la fase d’excepcionalitat es continuarà sense regar els parcs i jardins de la ciutat (zones de gespes, prats i plantes de temporada) però sí que es reprendrà el reg de supervivència en horari nocturn amb aigua potable de l’arbrat i plantes arbustives. A més, es mantindrà el dispositiu de reg amb aigua freàtica que permet ampliar la capacitat de reg arreu de la ciutat. Amb aquest dispositiu en marxa s’arriba a un estalvi del voltant del 50% de l’aigua potable que es fa servir per al reg a tota la ciutat.

En excepcionalitat es garanteix la plantació d’arbustos i arbres a les obres d’urbanització de carrers que incorporen un sistema de reg gota a gota o amb aigua freàtica. Als horts urbans, tant públics com privats, es permet el reg de supervivència però es mantindrà la campanya informativa als usuaris i usuàries per reduir al màxim l’ús d’aigua i l’obligació de fer-ho amb regadora.

Les piscines municipals es mantindran obertes perquè totes disposen de sistema de recirculació de l’aigua, condició indispensable per fer-ne el reompliment amb el mínim d’aigua necessari. Igualment, es mantindran els plans d’estalvi d’aigua engegats als centres esportius municipals. L’Ajuntament inclourà les piscines municipals com a refugi climàtic aquest estiu, aplicant els preus públics corresponents a cada instal·lació.

Pel que fa a la neteja urbana, en la fase d’excepcionalitat es mantindrà la neteja de carrers amb el 100% del servei amb aigua freàtica. En aquesta fase resta prohibida la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, tant públics com particulars, excepte si la neteja es realitza per risc sanitari o per risc a la seguretat viària. Els brolladors de les fonts ornamentals es mantenen tancats en aquesta fase.

L’abastament d’aigua a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de les conques dels rius Ter i Llobregat per a l’aigua potable, i del subsòl per a l’aigua no potable, que és l’aigua freàtica que es fa servir en determinats serveis municipals. Des de l’anterior episodi de sequera, l’any 2008, Barcelona ha treballat de forma intensa per esdevenir una ciutat resilient en aquest àmbit i ha reforçat les polítiques d’optimització dels usos de l’aigua. De fet, és pionera en l’ús d’aigua freàtica i ara encara n’amplia més els usos. L’Ajuntament ha realitzat una inversió de 14,4 milions d’euros per millorar i ampliar la xarxa d’aigua freàtica de la ciutat.

Barcelona també ha creat un grup de treball sobre sequera en el qual hi participen totes les administracions i operadors implicats. Un espai que serveix per compartir l’evolució de la situació de sequera i la coordinació de les mesures que s’apliquen en cada moment.  

Consells per a la ciutadania

  • Aixetes i rentamans. Una aixeta oberta suposa un consum de 12 litres d’aigua per minut. Recordar sempre tancar l’aixeta, usar reguladors de cabal i revisar possibles fuites.
  • En la mesura del possible instal·lar cisternes de vàter amb doble descàrrega o per reduir la capacitat de la cisterna incorporar-hi un objecte que ocupi volum.
  • No omplir la banyera, que suposa un consum de 300 litres, una dutxa en són 50.
  • Fer servir la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i fer, sempre que sigui possible, el programa d’estalvi.
  • Si es disposa de d’assecadora de condensació, aprofitar l’aigua sobrant per fregar el terra.
  • Regar les plantes en horari nocturn per evitar que l’aigua s’evapori. Instal·lar sistemes de reg gota a gota i plantar vegetació mediterrània autòctona.

L’Ajuntament de Barcelona mantindrà activa la campanya de comunicació amb accions informatives i de sensibilització ciutadana i sobre les accions d’estalvi i restriccions parcials d’usos durant la fase actual. Tota la informació es pot consultar el web al web municipal www.barcelona.cat/sequera

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X