22 de novembre de 2024
El Barcelona Festival de Nadal, del 20 al 30 de desembre, transformarà la plaça de Catalunya en un gran escenari amb una programació gratuïta que inclou 25 espectacles, 13 dels quals són estrenes a Barcelona, a càrrec de 17 companyies d’arts escèniques i 8 grups de música.
Barcelona es prepara per celebrar un Nadal inclusiu, divers i solidari, convidant tothom a compartir una taula infinita que simbolitza la ciutat oberta i acollidora. I tot començarà el 28 de novembre, a les 18.00 hores, amb un gran espectacle al passeig de Gràcia: l’encesa de llums.
La producció Solvern, creada especialment per a aquesta ocasió, tindrà la direcció de Sigrun Fritsch i una col·laboració entre artistes alemanys i catalans, incloent-hi la companyia de dansa urbana Iron Skulls i l’escenògraf Llorenç Corbella. L’espectacle, que combina dansa urbana, rap i efectes visuals, simbolitzarà l’esperança i la cohesió mitjançant una experiència immersiva en què 28 intèrprets transitaran entre cinc escenaris del passeig de Gràcia, amb projeccions i pirotècnia.
A partir del 20 de desembre, la plaça de Catalunya es convertirà en epicentre de l’art escènic amb el Barcelona Festival de Nadal, que oferirà més de 25 espectacles de teatre, circ, dansa i música fins al 30 de desembre. El festival inclou activitats per a tota la família, amb matins d’espectacles de petit format, tardes dedicades a la dansa i el circ de carrer, i concerts de música variada, des del groove fins al folk. Les activitats inclouen artistes locals i internacionals, i destaca un espectacle itinerant pels districtes.
Del 29 de novembre al 5 de gener, la plaça de Sant Jaume acollirà dues instal·lacions destacades per celebrar les festes de Nadal. Una estrella de 20 puntes, dissenyada per l’arquitecte Xevi Bayona i el creador Àlex Posada, ocuparà un lateral de la plaça i oferirà un espectacle audiovisual immersiu amb llums, música i la sincronització de les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat. A més, l’arbre de Nadal que ofereix Mercabarna a la ciutat, decorat pel florista Xavier Lloveras, homenatjarà la màgia de les estrelles i els valors de pau, esperança i amor. També es podrà visitar el pessebre tradicional al Pati de Carruatges de l’Ajuntament, que commemora el centenari de Joan Salvat-Papasseit, i a l’altra punta de la ciutat també hi haurà el pessebre del Monestir de Pedralbes, amb diorames sobre la Nativitat i l’adoració dels Reis Mags.
Del 7 de desembre al 3 de gener, Sons de Ciutat portarà la música als mercats i eixos comercials dels 10 districtes durant les festes de Nadal, amb més de 80 concerts de formacions locals que representen la riquesa artística de Barcelona. Aquest projecte cultural i comercial ofereix una àmplia varietat de gèneres com el jazz, l’indie, la clàssica, el folk, el pop, el funk, el soul, la rumba, l’òpera i l’electrònica.
A més, el concert de Nadal de l’Orfeó Català, que tindrà lloc el 3 de gener a la plaça de la Catedral, serà un esdeveniment gratuït on el cor interpretarà clàssics nadalencs sota la direcció de Pablo Larraz.
L’espectacle de Cap d’Any, a Montjuïc, serà una de les grans propostes de la temporada, amb una espectacular fusió de música, pirotècnia i més de 500 drons que il·luminaran el cel, i tancaran l’any amb una celebració de l’amor i la convivència.
Els Reis d’Orient tornaran a Barcelona el 5 de gener amb una entrada triomfal al Portal de la Pau i la Cavalcada a les 18.00 hores. Prèviament, el 27 de desembre, obrirà la Fàbrica de Joguines dels Reis a Sant Andreu, on les famílies podran veure com es creen els regals de Reis. A Nou Barris, el Campament Reial se celebrarà del 2 al 5 de gener, amb una nova escenografia i una carpa per als patges reials. També es presentarà un muntatge cultural a la Casa de l’Aigua sobre la família del rei Baltasar entre el 28 i el 30 de desembre.
Pel que fa a les fires, del 19 al 29 de desembre, la plaça de Catalunya acollirà la X Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, amb una seixantena d’empreses que oferiran productes de qualitat sostenible i activitats de sensibilització per al públic familiar. A més, Barcelona gaudirà d’altres fires nadalenques com la Fira de Santa Llúcia, del 29 de novembre al 23 de desembre, amb 215 parades, la Fira de Nadal de la Sagrada Família, del 23 de novembre al 23 de desembre, amb 74 parades d’artesania i alimentació, i la Fira de Reis, del 14 de desembre al 6 de gener, amb 175 parades de joguines i regals artesanals a la Gran Via.
Per acabar d’il·luminar les festes, Barcelona superarà enguany els 110 quilòmetres d’enllumenat nadalenc, amb 24 tòtems lluminosos a diferents districtes i la il·luminació de catorze edificis singulars. L’horari d’encesa s’allargarà, segons els dies, fins a la una o les dues de la matinada, amb un pressupost de 3,3 milions d’euros. S’estrenarà una ruta per comerços emblemàtics al Gòtic i al Raval. Torre Baró tindrà llums inspirats en la pel·lícula El 47, i els 39 mercats municipals es tornaran a il·luminar amb activitats especials. A més, 100 activitats als districtes dinamitzaran el comerç local, i la Cursa dels Nassos es tornarà a celebrar el 31 de desembre.