Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Guia pràctica per a la represa: consells per a comerços i establiments de restauració

1 de juliol de 2020

Des del dijous 25 de juny, la regulació de la fase de represa ha posat punt final amb els límits d'aforaments marcats per percentatges als espais tancats i a l'aire lliure. És una de les principals novetats d'aquesta nova etapa. A partir d'ara, els establiments comercials i de restauració han de passar a garantir una distància de seguretat equivalent a una superfície de 2,5 metres quadrats per persona, és a dir, 1,5 metres de distància interpersonal. Tot seguit, repassem alguns dels canvis més rellevants i et facilitem un recull de consells i recomanacions per seguir mantenint les mesures de seguretat i higiene al teixit comercial de la ciutat.

Des del dijous 18 de juny, Barcelona ja es regeix per la regulació de la fase de represa. Aquesta nova etapa de la desescalada per la covid-19 implica que els establiments comercials i de restauració –així com la ciutadania en general– han de seguir adoptant mesures bàsiques de protecció individual i col·lectiva.

Quines mesures d’higiene cal aplicar durant la represa?

Als comerços i establiments de restauració de Barcelona, cal que tant el personal com la ciutadania segueixin les següents mesures de protecció:

  • Rentar-se les mans amb freqüència.
  • Evitar tossir directament a l’aire, tapar-se la boca amb la cara interna de l’avantbraç en aquests casos i evitar tocar-se la cara, nas i ulls.
  • Minimitzar els contactes socials diaris per evitar la multiplicació de possibles cadenes de transmissió.
  • Garantir la distància física interpersonal de seguretat.
  • Fer servir la mascareta quan no sigui possible mantenir la distància física interpersonal de seguretat.
  • Ventilar correctament els locals comercials i de restauració.
  • Netejar i desinfectar totes les instal·lacions de forma regular.

Cal recordar que les persones que presentin símptomes compatibles amb la COVID-19 han de contactar amb el sistema públic de salut.

Encara s’han de complir percentatges d’aforament?

El govern va aprovar el dijous 18 de juny la normativa que regeix la fase de represa. Aleshores, va establir que, un cop superat un període d’adaptació per a bars i restaurants amb un aforament del 50% en interiors i del 75% en exteriors. A partir d’aquest dijous 25 de juny, però, ja no és obligatori mantenir-los. Concretament, la norma general que s’haurà de complir és la de la distància de seguretat entre persones.

Tant en espais tancats com en zones a l’aire lliure, es pot reduir la distància física i l’equivalent en superfície sempre que es compleixin tres condicions:  

  • L’ús de mascareta
  • Un registre d’assistents i preassignació de localitats
  • Mesures de circulació que evitin aglomeracions en els encreuaments o punts de més afluència

Especialment en el cas dels establiments d’hostaleria i restauració, cal fomentar la prereserva.

Què passa amb els congressos, fires i actes similars?

En congressos, fires i actes similars, la nova etapa estableix que es podran fer sempre que el nombre d’assistents s’ajusti a l’aforament del lloc a partir de la superfície de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona.

S’ha de portar un registre d’assistents, promoure mesures de circulació, controls de fluxos d’accés i sortida, i posar a disposició dels assistents aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics.

La superfície de seguretat es pot rebaixar si es fa ús de la mascareta i si se sectoritza l’espai, amb control d’accés i de sortida independents, que han de ser d’un màxim de 1.000 persones o fins a 2.000 quan se situïn en seients preassignats.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X