10 de març de 2021
El volum, editat pel Gremi de Restauració, inclou un centenar de retrats de restauradors i treballadors/es del sector realitzats durant la desescalada de la passada primavera, entre maig i juliol de 2020.
En aquell moment, la represa de l’activitat als milers de bars i restaurants de la ciutat va generar un clima de confiança i d’optimisme moderats, que l’evolució posterior de la pandèmia ha entelat.
La publicació homenatja cadascun dels homes i de les dones que, des de posicions diverses (restauradors, cuiners, xefs, cambrers, proveïdors, etc.), fan de la restauració un dels motors econòmics de la ciutat.
Avui s’ha presentat al Saló de Cent “Resilients”, una publicació editada pel Gremi de Restauració de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. El llibre conté un centenar de retrats fets a restauradors i treballadors/es del sector en un moment molt concret: la desescalada que va tenir lloc entre els mesos de maig i juliol de 2020, just després del confinament domiciliari.
Les fotografies i les entrevistes que les acompanyen reflecteixen l’estat d’ànim dels restauradors en aquells moments, amb un clima de confiança i optimista moderat a nivell general. I també reflecteixen les vivències d’uns negocis que, colpejats per les restriccions, s’han hagut de reinventar per seguir sent viables de maneres molt diverses: introduint el repartiment a domicili, ampliant la terrassa, reduint la carta, ajustant preus, renegociant el lloguer amb la propietat…
La publicació es titula “Resilients” precisament perquè el Gremi ha volgut reflectir que aquesta és l’actitud que mostren els restauradors: ganes de tirar endavant i de lluitar malgrat les adversitats que la pandèmia continua generant. En aquest sentit, el llibre no és sinó un homenatge a tot un sector clau per a l’economia de Barcelona, al qual les institucions han volgut sumar-s’hi participant a l’acte de presentació.
La iniciativa sorgeix a finals d’abril de 2020 quan es comença a forjar la perspectiva de la desescalada. L’anhel del Gremi de documentar, d’alguna manera, la represa de l’activitat i les vivències que estava generant la pandèmia va coincidir amb la reflexió, molt similar, que feia la fotògrafa local Caterina Barjau. La voluntat era plasmar, amb retrats completament improvisats (amb llum natural, sense pràcticament preparació) la intimitat dels restauradors en aquells dies: el resultat havia de ser un exercici de memòria col·lectiva. Per això, els veiem netejant el local, preparant la terrassa, rebent els primers clients, fins i tot quadrant comptes, etc. Quant el mètode de treball, durant diverses setmanes, Barjau va anar voltant pels diferents barris i, allà on veia moviment, picava a la porta de l’establiment. A continuació, s’hi va sumar la periodista Patricia Castán, qui ha entrevistat les persones retratades. Aquests textos ens ajuden a copsar les circumstàncies de cadascun dels protagonistes del llibre.