Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

El teixit comercial de Barcelona organitza accions solidàries per fer front a la Covid-19

26 de març de 2020

Des de repartir els aliments de forma gratuïta a les persones majors de 65 anys del barri fins a campanyes específiques per facilitar a la ciutadania el contacte de les botigues de primera necessitat que ofereixen servei a domicili. D'ençà que es va decretar l'estat d'alarma arran de la situació sanitària causada per la propagació de la covid-19, el teixit comercial de Barcelona ha posat en marxa diverses iniciatives per donar suport als col·lectius més vulnerables.

Aquests dies, Barcelona es queda a casa. És per això que, davant dels efectes derivats per la situació sobrevinguda de la propagació de la covid-19, els eixos comercials, les associacions de comerciants, els mercats municipals, els gremis i els establiments de Barcelona s’han bolcat en la creació d’iniciatives solidàries enfocades a ajudar els col·lectius més vulnerables de la ciutat. Les accions, que la Direcció de Comerç, Restauració i Consum de l’Ajuntament de Barcelona també ajuda a difondre a través del compte de Twitter, van encaminades especialment a minimitzar els desplaçaments de les persones grans i a ajudar aquells col·lectius amb menys recursos.

Repartiments a domicili

Són molts els establiments de proximitat de Barcelona que aquests dies ofereixen també serveis a domicili amb l’objectiu d’evitar al màxim els desplaçaments de la ciutadania. És el cas, per exemple, de l’Associació de Comerciants del Parc i la Llacuna, que ha posat a disposició de la ciutadania del barri un telèfon de l’associació per recollir les demandes dels productes que necessiten. Un grup de persones voluntàries s’encarrega de repartir-los. L’associació ha preparat cartells anunciant la iniciativa, que s’han difós a les porteries dels edificis i a les portes dels comerços del barri que s’hi han adherit.

Més enllà de les diverses associacions de comerciants que s’han organitzat excepcionalment per fer repartiments a domicili, els mercats municipals també han intensificat aquest servei. És el cas del mercat de Sant Antoni, que fa el repartiment d’aliments de forma gratuïta a les persones majors de 65 anys residents a Barcelona. De la mateixa manera, ha habilitat aplicacions de missatgeria instantània i números de telèfon per tal que la ciutadania no hagi de sortir de casa. És una iniciativa molt similar a la que està duent a terme el mercat de les Corts, entre d’altres, que també ofereix servei a domicili gratuït per als col·lectius de més risc.

Xarxes de suport

Més enllà del repartiment a domicili, el teixit comercial de la ciutat també s’ha bolcat en la creació de xarxes de suport i de solidaritat. És el cas de l’Eix Fort Pienc, que ha creat una xara entre comerços associats i no associats per tenir especial cura d’infants i poder abastir també els grups de risc amb material mèdic i aliments. Alhora, la junta de l’eix està fent un recull d’articles de l’àmbit de la salut que distribueixen a través de les seves xarxes socials i han creat un fullet informatiu d’informació sobre la covid-19 que es pot consultar a la seva pàgina web.

Per altra banda, l’Eix Coreixample ha creat la xarxa “Estem oberts”, adreçada concretament a informar la ciutadania dels comerços que resten oberts a la Dreta de l’Eixample. A Sarrià-Sant Gervasi, l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc recorden aquests dies que fa més de deu anys que tenen en marxa la Xarxa de Suport Turó Parc, una iniciativa d’autoorganització veïnal que dona suport a les persones grans i vulnerables del barri.

Amb una finalitat molt similar, a Sant Andreu s’ha activat la Xarxa de Suport Mutu de La Sagrera. També, l’Eix Comercial de Poblenou ha ofert també aquests dies la seva col·laboració al projecte Radars, una iniciativa impulsada per l’Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona amb l’objectiu de reduir el risc d’aïllament de les persones grans. Alhora, des de la seva pàgina web han iniciat la campanya “Jo em quedo a la meva botiga”, amb vídeos creats pels mateixos comerços on expliquen els nous horaris d’obertura arran de la situació actual.

Des de l’Associació de Comerciants Creu Coberta també s’ha engegat una campanya amb un audiovisual, bans informatius i falques radiofòniques per informar la ciutadania sobre les recomanacions a seguir durant el confinament. L’Associació de Comerciants de Trinitat Vella també participa aquests dies de la xarxa de suport mutu que s’ha constituït al barri, que té com a principal iniciativa promoure la recollida d’aliments i productes d’higiene per repartir-los entre els col·lectius de risc.

Aquestes són tan sols algunes de les accions solidàries que està duent a terme aquests dies el teixit comercial de la ciutat. Si en coneixeu d’altres, ens les podeu explicar a través del perfil de Twitter de la Direcció de Comerç.

Barcelona es queda a casa

Més enllà de les iniciatives solidàries impulsades per les entitats comercials i els establiments, la plataforma Decidim de l’Ajuntament de Barcelona està recollint totes les accions solidàries organitzades pel món cultural, educatiu i esportives de la ciutat que es poden fer des de casa. També es fa ressò de les iniciatives comunitàries de suport mutu i cures davant la covid-19.  Si en coneixeu alguna, es pot notificar aquí.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X