Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

El Govern relaxa més mesures augmentant aforaments a cultura, universitats i comerços

17 de maig de 2021

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat avui que la setmana vinent continuaran vigents les mesures actuals per a la contenció de l’epidèmia de COVID-19 a Catalunya, però ha avançat algunes millores que entraran en vigor el proper dilluns 24 de maig. Tot plegat és el resultat, segons la titular de Salut, d’una epidèmia que “fa dies que va a la baixa” per efecte de la vacunació i de les restriccions encara vigents, que estan “ajudant a controlar la situació”. “Per això, de mica en mica, podem anar relaxant mesures”, ha subratllat Vergés abans de vaticinar que encara que sigui improbable que hi hagi un nou rebrot “hem de continuar en alerta”.

La primera novetat pel que fa a mesures serà l’aixecament de topalls d’aforament. En matèria cultural –ara al 50%- es passarà al 70%, mentre que als comerços i a les universitats –ara al 30%- es passarà al 50%. D’altra banda, es reprendran els congressos i les convencions sense necessitat d’autorització expressa del Procicat. Per últim, la restauració podrà obrir a partir de les 6h, quan ara ho pot fer a les 7:30h.

Vergés ha emfatitzat que la situació actual es deu, especialment a la immunització per la vacunació. En aquest sentit, un 62% de la població major de 50 anys ja té, almenys, una dosi, mentre que un 83% de persones majors de 60 anys també en té una. De fet, això s’explica gràcies a elevat ritme de vacunació: ahir es van posar unes 77.000 vacunes i durant aquesta setmana ja s’han administrat més de 260.000.

“Fa menys de 5 mesos que vam posar la primera vacuna, a una residència, on la vacunació ha suposat un abans i un després. I a principis de febrer ja vacunàvem professionals sanitaris i preparàvem la vacunació massiva, amb una estratègia que pivota sobre més de 500 punts de vacunació”, ha recordat la consellera. En aquest sentit, la titular de Salut ha agraït i reconegut la feina dels professionals –sobretot d’atenció primària- que “cada dia” administren vacunes, i dels que, de forma coordinada tot i la complexitat, treballen entre bambolines per fer possible tota l’estratègia i el procés de vacunació, amb un objectiu clau: poder posar totes les vacunes quan arribessin les dosis.

No obstant això, i malgrat “anem pel bon camí”, la consellera ha reiterat que l’epidèmia no s’ha acabat: a les UCI encara hi ha 399 pacients i un total de 1.139 ingressats. “El Govern continuarà obrint sectors, perquè és el que toca, però no hem d’abaixar la guàrdia”, ha recomanat. “Cal seguir ampliant la immunització i seguim demanant la comprensió de la ciutadania, conscients que tothom té ganes de guanyar més espais de llibertat”, ha afegit el secretari general de Salut, Marc Ramentol, per qui el control actual de l’epidèmia i la conseqüent obertura de mesures respon a un "canvi de paradigma resultat de la combinació de tres actius: la vacunació, el sistema de rastreig i la coresponsabilitat ciutadana.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha destacat que “les notícies no poden ser més bones, l'índex de vacunació és molt bo i anem en el camí de tenir el més aviat possible la immunitat de grup però és importantíssim que no oblidem que per doblegar la pandèmia no n’hi ha prou amb la vacuna sinó que la coresponsabilitat és molt important” i ha fet una crida a seguir les mesures preventives contra la COVID-19.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que el cos de Mossos d'Esquadra, juntament amb les Policies Locals, “han aixecat 445.445 actes relacionades amb infraccions a les restriccions de la pandèmia des del 14 de març de 2020 quan es va decretar el primer estat d'alarma, fins el 9 de maig de 2021, quan va finalitzar el segon estat d'alarma”.

Molinero ha detallat que “la majoria de denúncies, un 63% del total, s'han posat per les restriccions de mobilitat, un 15% per incomplir l'obligació d'ús de la mascareta i, en tercer lloc, un 8% per desobediència als agents de l'autoritat”. 

El  subdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha recordat que “volem insistir que no hi ha estat alarma però es manté l'emergència” i en aquest sentit, ha destacat que “anem recuperant les activitats però les hem de fer de forma adaptada i coneixent els riscos”. “Els espais tancats, el nombre elevat de persones en aglomeracions, no dur mascareta, no respectar la distància, estar amb contactes no habituals i no tenir correcta la higiene de mans, són elements de risc” ha dit.

Delgado ha manifestat que “continuem pensant que el comportament majoritari és el de respecte a les mesures i al seu compliment” i ha explicat que “és important conèixer i recordar per què hi ha aquestes limitacions, aplicar aquesta precaució i prevenció en tota activitat i això permetrà que aquestes millores que es van fent i que aquesta recuperació de l’activitat es pugui fer de forma segura en tots els sectors” ha conclòs.

Generalitat de Catalunya

Carregant...
x
X