Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

El Govern acorda que les mascaretes deixin de ser obligatòries, excepte excepcions, a partir d'avui

20 d'abril de 2022

Les mascaretes continuaran sent obligatòries a l'interior dels centres, serveis i establiments sanitaris, al transport aeri, per ferrocarril o autobús i als vaixells quan no es garanteixi la distància de seguretat. L'Executiu recomana el seu ús responsable a la població vulnerable.

El Consell de Ministres ha aprovat la fi de l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes en espais interiors amb caràcter general a partir del 20 d'abril.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha argumentat que els alts índexs de vacunació davant de la COVID-19 i la situació epidemiològica a Espanya han permès adoptar aquesta mesura. El 92% de la població -39 milions de persones- té la pauta completa, cosa que ha provocat que la malaltia hagi baixat i que la major part del territori es trobi en nivell de risc baix.

Carolina Darias ha aclarit que la mascareta no serà obligatòria en els àmbits escolars. A l'entorn laboral, amb caràcter general, tampoc ho serà. No obstant això, els responsables en matèria de prevenció de riscos laborals, i d'acord amb la corresponent avaluació del risc del lloc de treball, podran establir les mesures preventives adequades que considerin convenient, com l'ús de mascaretes.

En els esdeveniments multitudinaris, com competicions esportives o concerts, celebrats tant a interiors com a exteriors no serà obligatori portar mascareta. Pel que fa a la continuïtat de les limitacions d'aforaments, la ministra ha indicat que la competència correspon a les comunitats autònomes.

Excepcions a l'eliminació de les mascaretes

Darias ha concretat que les mascaretes continuaran sent obligatòries en determinats contextos, com als centres, serveis i establiments sanitaris -hospitals, centres de salut o de transfusió, farmàcies-, tant per a les persones que hi treballen com per als visitants. També ho seran als centres sociosanitaris ia les residències de gent gran per als empleats i els visitants, però no per als residents.

L'obligatorietat es manté igualment en el transport aeri, per ferrocarril, als autobusos, i als vaixells quan no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres. A l'accés a les estacions o a les andanes, la mascareta no serà obligatòria.

Ús responsable de la mascareta

La titular de Sanitat ha afirmat que l'Executiu recomana l'ús responsable de les mascaretes a la població vulnerable, com els més grans de 60 anys, les persones immunodeprimides, amb malalties de risc o les dones embarassades.

També ha aconsellat el seu ús al professorat o alumnat amb algun factor de vulnerabilitat, als esdeveniments multitudinaris, a les aglomeracions i en celebracions familiars o privades quan assisteixi alguna persona vulnerable.

La ministra ha afirmat que la mesura adoptada avui respon de forma estratègica a la situació epidemiològica actual i a la proposta gairebé unànime dels integrants del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut reunit a Toledo el 6 d'abril.

Govern La Moncloa

Carregant...
x
X