Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Barcelona guanya una menció especial als Premis del Pacte de Milà 2022 amb el projecte Comerç Verd

27 d'octubre de 2022

La sisena edició d’aquests guardons ha servit per refermar el compromís municipal amb 251 pràctiques compartides per 133 ciutats d’arreu del món.

Barcelona ha estat nominada amb una menció especial juntament amb París, Los Angeles, Araraquara, Curitiba i Guelphas en la categoria de Distribució i Infraestructura Alimentària.

Barcelona ha rebut una menció d’honor als Premis del Pacte de Milà del 2022, que s’han celebrat en el marc del 8è Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà (MUFPP) a Río de Janeiro. La ciutat ha estat guardonada en la categoria de Distribució i Infraestructura Alimentària, juntament amb les ciutats de París, Los Angeles, Araraquara, Curitiba i Guelphas. El comissionat d’Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, ha estat l’encarregat de recollir-lo.

Barcelona forma part del Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries des de l’any 2015 i aquesta és la sisena edició que participa en els guardons. Aquest any 2022, la ciutat ha decidit centrar la seva atenció en qüestions vinculades amb la distribució i infraestructura alimentària, tot presentant el projecte Comerç Verd.

El comissionat Álvaro Porro ha explicat que “la ciutat de Barcelona ja fa anys que està lluitant, per poder fer un canvi en el nostre sistema alimentari i l’any passat vam poder mostrar-ho al món amb la celebració de les activitats de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible” i ha afegit que “la menció honorífica és un reconeixement a l’esforç que està fent la ciutat de Barcelona per impulsar la transformació del sistema alimentari i dinamitzar noves economies que millorin la salut de les persones i la del planeta”.

El missatge més important que ha sorgit de Río de Janeiro ha estat que les ciutats són actives i estan compromeses en fer esforços per fer-li front a l’emergència climàtica i impulsar la justícia climàtica mitjançant la transformació del sistema alimentari. Amb més de 250 pràctiques recollides pel Secretariat del MUFPP entre els mesos d’abril i juny d’enguany, aquesta 6a edició dels Premis del Pacte de Milà ha esdevingut una de les més participades. Això mostra clarament, una vegada més, la creixent rellevància de les polítiques alimentàries a les agendes de les alcaldies.

Més de 60 ciutats han presentat pràctiques per primera vegada al Fòrum mostrant que, any rere any, els membres del MUFPP senten cada cop més la necessitat de compartir les seves experiències i reptes amb la resta de ciutats.

Els Premis del Pacte de Milà es van iniciar l’any 2016 per la ciutat de Milà i la Fundació Cariplo, i encara són l’eina més poderosa per innovar en les polítiques alimentàries de les 250 ciutats signants d’arreu del món.

El Comitè d’Avaluació d’experts internacionals ha avaluat les pràctiques presentades i ha premiat 6 ciutats amb la màxima puntuació en cada categoria del Pacte de Milà. Tenint en compte la gran quantitat de candidatures rebudes enguany i l’alta qualitat d’aquestes contribucions, el Comitè ha decidit reconèixer 3 mencions especials addicionals per cada categoria. Un total de 24 ciutats han estat guardonades durant la cerimònia per les seves innovadores i efectives accions en polítiques alimentàries.

La principal funció del Comitè d’Avaluació, composat per experts d’arreu del món que han col·laborat durant anys en diferents projectes amb el Pacte de Polítiques Alimentàries de Milà, és connectar les estratègies i el compromís de les ciutats en la transformació del sistema alimentari.

El premi per aquestes ciutats serà una missió a Milà per assistir a la primera trobada dels Premis del Pacte de Milà, una ocasió per poder desenvolupar juntament amb les ciutats guanyadores tots els mecanismes per tal d’adaptar i replicar els mecanismes de les pràctiques guanyadores en el si de la comunitat del Pacte de Milà.

Els Premis del Pacte de Milà ofereixen un repàs a com l’esforç que moltes ciutats arreu del món estan destinant a canviar els seus sistemes alimentaris per tal de ser més sostenibles i saludables, mentre mitiguen els efectes del canvi climàtic que estan impactant tot el sistema alimentari: des de la producció fins a la distribució i el consum.

250 ciutats d’arreu del món han decidit formar part al Pacte de Milà amb l’objectiu de canviar els seus contextos locals i promovent un increment de la igualtat, la salut i l’accés a aliments segurs i nutritius. Aquest és l’esforç requerit pels governants per tal d’assolit els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

El Pacte de Polítiques Alimentàries de Milà – MUFPP

El Pacte de Polítiques Alimentàries de Milà és el llegat principal de l’Exposició Universal “Expo Milan 2015” Alimentant el Planeta, Energia per la Vida. És un acord signat per 250 alcaldes d’arreu del món per “desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles que siguin inclusius, resilients, segurs i diversos, per proveir alimentació saludable i assequible a tothom en un marc basat en els drets humans, que minimitzi el malbaratament i preservi la biodiversitat mitigant els impactes del canvi climàtic”. Els seu objectiu principal és donar suport a les ciutats que desitgen desenvolupar sistemes alimentaris més sostenibles mitjançant la cooperació i l’intercanvi de bones pràctiques.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X