Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Arriba ‘DESVARÍO’, el nou festival de Flamenco a Nou Barris

30 d'agost de 2021

L’Ajuntament de Barcelona i l’associació El Dorado col·laboren per organitzar al districte de Nou Barris un festival de flamenco transversal i de qualitat.

‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ comptarà amb concerts, conferències i tallers de flamenco familiar i inclusiu.

Del 16 al 19 de setembre una bona mostra del flamenco més contemporani passarà per la ciutat.

El districte de Nou Barris i El Dorado (Societat Flamenca Barcelonesa) organitzen ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’, del 16 al 19 de setembre, al Pati de la Seu del districte de Nou Barris, amb una acurada programació de flamenco i una mirada transversal, inclusiva i familiar.

El regidor del Districte de Nou Barris, Xavier Marcé, ha destacat la tornada del festival com “un acte de recuperació cultural” i l’ha catalogat com “un festival compromès, autèntic i popular, però amb la màxima qualitat que atorga fer-ho de la mà de El Dorado. Un festival fet a la mida de Nou Barris”.  Per últim, també ha volgut recordar que és un festival obert a tota Barcelona: “aquesta és la millor manera de fer barri i alhora fer ciutat”.

Per a Pedro Barragán, president de El Dorado, DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris “vol ser una mostra veraç del flamenco contemporani, és a dir, ric, divers, polièdric, que mantingui viva la dialèctica entre tradició i avantguarda, que sempre ha caracteritzat a aquest art”.

Joves, empoderats i amb talent

El festival comptarà, divendres 17 a les 19 hores,  amb una conferència de José Luis Ortiz amb el significatiu títol  EL FLAMENCO, UN ARTE POPULAR MODERNO.

Ortiz Nuevo és un flamenco que ni canta ni toca ni balla, però ningú millor que ell per traçar-nos les coordenades en què avui es mou el flamenco. És investigador i va ser el fundador i  director de la Bienal de Sevilla i de l’inoblidable Bienal de Málaga de 2007.

El programa continuarà el divendres 17, a les 21 hores, amb el primer concert, a càrrec de Matías López El Mati, Óscar Lago i Javier Rabadán. El Mati és una de les joves veus flamenques amb més projecció i futur. Ha actuat als festivals més importants, tant nacionals com internacionals. Cantaor català, resideix a Sevilla i l’any 2019 va guanyar la Lámpara Minera, del prestigiós Festival Internacional de Cante de las Minas en la Unión (Múrcia).  L’acompanyarà el guitarrista gadità Óscar Lago, que ha treballat amb artistes i formacions com les companyies de Javier Latorre, d’Antonio el Pipa, Miguel Poveda o Rocío Molina.

Javi Rabadán, un dels altres còmplices habituals de Matías López, nascut a Múrcia, s’ha format en percussió clàssica i flamencologia i ha treballat amb grans noms del flamenco i el jazz com Antonio Canales, José Antonio Rodríguez, Sergio de Lope, Farruquito, Álvaro Paños, El Pele, Encarna Anillo, etc.

El certamen continuarà el dissabte 18, jornada en què el ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ comptarà amb dos concerts consecutius. El primer, ales 21 hores, el protagonitzarà el cantaor de Jerez de la Frontera David Lagos i el seu germà, el prestigiós guitarrista Alfredo Lagos. La segona intervenció, a les 22.30 hores, anirà a càrrec de la bailaora també jerezana Leonor Leal i el percussionista Antonio Moreno d’Utrera. Dos artistes amb propostes sempre innovadores.

David  Lagos és un cantaor de reconegut prestigi en el món del flamenco que només amb 27 anys va obtenir el Premi Revelació a la Bienal de Sevilla, un dels certàmens més prestigiosos de flamenco. També va aconseguir la Lámpara Minera al Festival Internacional de Cante de Las Minas (2014) i ha col·laborat  amb les primeres figures del baile, com Israel Galván i Rocío Molina.

El seu germà, Alfredo Lagos, és un clar exponent de la generació de guitarristes que han trobat una síntesi entre la sonoritat clàssica i les noves harmonies. Ha acompanyat a grans del flamenco com Enrique Morente, Carmen Linares, Fernando Terremoto, Israel Galván.

Pel que fa a Leonor Leal és pura versatilitat que li permet respondre a qualsevol desafiament i adaptar-se a tots els contextos. És una bailaora, una creadora, en constant evolució. I Antonio Moreno més que un percussionista és un músic complet i versàtil, que va guanyar l’any 2014 el Premi Filón al millor instrumentalista flamenco del Festival de la Unión.

Diumenge 19 clourà aquesta primera -i renovada- edició del ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ amb un concert de Jesús Méndez, Dani de Morón i Patricia Guerrero. Jesús Méndez és un cantaor jerezano singular amb uns dots vocals extraordinàries.

Per la seva banda, el festival comptarà amb Dani de Morón, un guitarrista d’altíssim nivell i considerat per molts experts d’aquest art, l’exponent més significatiu entre els guitarristes de la seva generació.

I, en aquesta darrera actuació, el ball anirà a càrrec de Patricia Guerrero, de Granada, que acaba de fer 30 anys i porta la meitat de la seva vida ballant professionalment. Un fet destacable és que amb 17 anys va guanyar el premi Desplante del Festival de la Unión.

Amb tot, un fi de festa que de ben segur farà les delícies de tot el públic que s’apropi aquests dies al districte de Nou Barris a gaudir de la proposta de flamenco que organitza l’Ajuntament de Barcelona i El Dorado.

Un festival familiar i inclusiu

Amb la voluntat de fer partícip del flamenco a tothom qui vulgui, el ‘DESVARÍO. Flamenco 21 Nou Barris’ programa dues activitats amb aquest objectiu. Així doncs, dijous 16, a les 17 hores,  la bailaora catalana Aina Núñez organitza el Taller de Flamenco Inclusiu i, a les 18.30 hores,  el Taller de Flamenco en Família.

El taller inclusiu té com objectiu obrir el flamenco a persones amb i sense diversitat funcional, apropar-se a aquest univers d’art i emoció del que moltes vegades queden exclosos. S’oferiran eines de participació des de l’evidència que el baile el balla cada persona des del seu propi cos i la seva particular forma de sentir-lo. I, en paral·lel, el taller familiar vol apropar una degustació de flamenco al públic infantil, acompanyats de familiars per compartir l’experiència i el primer contacte amb aquest art.

Aina Nuñez és cineasta, bailaora i pedagoga, disciplines que combina amb eficàcia i compromís. És la bailaora del grup LaboratotiA i autora del documental Lukamorie.

A més, tant la conferència de José Luis Ortiz Nuevo sobre EL FLAMENCO, UN ARTE POPULAR MODERNO com els dos tallers comptaran amb llengua de signes. I, per a la conferència, a més de la interpretació amb llengua de signes, també es pot sol·licitar servei de subtitulació en pantalla. Ambdós serveis es poden sol·licitar enviant un correu electrònic a spitnb@bcn.cat

Un festival popular i accessible

La voluntat dels organitzadors és posar a l’abast del públic general els millors exponents del flamenco actual. Per aquesta raó, les entrades tindran un cost d’entre 10 i 15 euros. Flamenco 21 Nou Barris ja ha posat a la venda 100 entrades anticipades a preu reduït pel veïnat del districte de Nou Barris, que es poden adquirir fins al 5 de setembre. Pel que fa a les entrades per al públic general, aquestes es podran adquirir fins al darrer dia del festival.

També hi ha activitats gratuïtes amb reserva prèvia. Tant les compres com les reserves es poden realitzar al web https://ajuntament.barcelona.cat/noubarris

A causa de la crisi sanitària produïda per la Covid-19, les persones que reservin o adquireixin entrades hauran de registrar-se per poder obtenir les entrades nominatives. Aquest registre nominatiu es podrà fer o modificar fins al mateix dia de l’espectacle.

Informació pràctica

Dates: 16 al 19 de setembre.

Lloc: Pati de la Seu del Districte de Nou Barris. Plaça Major de Nou Barris, 1

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X