Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

Nou Barris celebra la segona edició del recuperat “Desvarío”, que enguany s’integra en el Grec

· Quan? Del 22 al 24 de juny de 2022

El festival de flamenc tindrà lloc al pati de la Seu del Districte el 22, 23 i 24 de juliol.

L’any passat, Nou Barris va recuperar el “Desvarío”, un dels festivals flamencos més importants de la ciutat, nascut el 2000 i que al llarg dels anys va dur al districte artistes tan importants com Juan Habichuela, Moraíto, Rancapino, Eva la Yerbabuena, Israel Galván, Carmen Linares o Mayte Martín.

Fruit de l’esforç del Districte de Nou Barris i El Dorado (Societat Flamenca Barcelonesa) per recuperar aquella empremta originària, amb una mirada transversal, inclusiva i familiar, el mes de setembre passat vam poder gaudir d’alguns dels artistes flamencs amb més projecció i futur, com ara El Mati, els germans Lagos i Leonor Leal.

L’èxit de l’edició anterior ha dut alguns canvis. El primer, i més significatiu, el de dates. Aquest any, el “Desvarío” tindrà lloc el 22, 23 i 24 de juliol. El segon, lligat al primer, és que, per primera vegada, part de la programació s’integrarà en el Grec, el festival d’estiu de la ciutat, que se celebrarà del 29 de juny al 31 de juliol.

Programa polièdric, potent i ple d’activitats

Com l’any passat, el programa consta de concerts i activitats paral·leles. Aquestes darreres, enguany, més extenses. Ho trobareu tot en aquest document.

Pel que fa als concerts, començaran el divendres 22 de juliol a les 21 hores, amb el gran cantaor Arcángel, acompanyat per la guitarra de Miguel Ángel Cortés i les palmes de Los Mellis. Arcángel és, sense dubte, un dels artistes més emblemàtics del flamenco actual i un dels cantaores amb més projecció, en paraules d’Enrique Morente. Ha rebut nombrosos premis de crítica i públic. Ha publicat cinc discos i amb l’últim, “Al este del cante”, va aconseguir un Latin Grammy Award.

El certamen continuarà el dissabte 23, quan gaudirem de dos concerts consecutius. El primer, a les 21 hores, el protagonitzaran Vanesa Aibar al baile i María Martín al cante i guitarra. Es tracta de dues joves i talentoses artistes que ens oferiran “Certidumbres”, la seva darrera creació. Vansesa Aibar parteix del flamenc i la dansa espanyola per crear una dansa moderna i lliure. Al seu torn, María Martín té una visió oberta del flamenc i ha col·laborat en projectes de jazz, música clàssica i músiques del món.

La segona intervenció de dissabte, a les 22.30 hores, anirà a càrrec de tres grans músics. Josemi Carmona, Javier Colina i Bandolero ens presentaran el seu darrer treball, “Vida”. Carmona, fill de Pepe Habichuela i la bailaora Amparo Niño, segur que us sona dels Ketama. Al seu costat, Javier Colina és sens dubte un dels millors contrabaixistes d’aquest país. I Bandolero tanca aquest especial trio, que es mou entre les sonoritats del jazz i el flamenco. El concert comptarà amb la col·laboració especial de Pepe Habichuela, un nom mític de l’escena flamenca amb mig segle de trajectòria.

Finalment, el diumenge 23 de juliol podrem gaudir també de dos concerts consecutius. A les 20 hores del cante i el toque d’una parella de joves talents. Alba Carmona al cante ha creat els seus propis temes en un primer disc en solitari composat gairebé íntegrament per ella mateixa. L’acompanyarà a la guitarra Jesús Guerrero, productor del disc i un dels grans artistes de l’escena flamenca actual, guitarrista habitual de Miguel Poveda.

Seguidament, a les 21.30 hores, el festival clourà amb la intervenció d’una de les grans figures de la dansa actual, Andrés Marín, que ens oferirà l’espectacle “Jardín Impuro”. El sevillà practica un flamenc auster i minimalista, allunyat de la tradició més estricta. Inquiet i inconformista, és un gran renovador del gènere. El veurem acompanyat a la guitarra per Raúl Cantizano, un dels guitarristes actuals amb més fama d’innovador i transgressor; per Salvador Gutiérrez, també a la guitarra; per la poderosa veu de José Valencia; i, finalment, per les percussions de Daniel Suárez.

Activitats paral·leles

En aquesta segona edició, “Desvarío” ofereix tot un ventall d’activitats que seran gratuïtes i amb què es vol oferir una visió polièdrica de les pràctiques flamenques i posar a l’abast del públic els millors exponents del flamenco actual.

El divendres 22, a les 19 hores, comptarem amb la presència de José Manuel Gamboa, un dels grans coneixedors del gènere, que ens oferirà la seva visió sobre el flamenco actual amb la conferència “De la era Pulpón a aceptamos pulpo como animal flamenco”.

Dissabte 23, a partir de les 12 hores, us oferirem diverses pinzellades del treball que es desenvolupa des de fa temps a Barcelona i en què estan inclosos grups o col·lectius d’artistes que, partint de la improvisació i la experimentació flamenca, estableixen pautes i noves vies de creació que pretenen redibuixar, ampliant-los, els espais possibles del flamenco. Així, obrirem amb la proposta ideada per Ana Pérez i Pol Jiménez i que porta per nom “Cronexiones”, una activitat que busca la manera de trobar una nova comunicació entre el públic i els artistes, perquè junts creïn una peça irrepetible. A les 12 hores cronnexionaran la bailaora Aina Núñez i el guitarrista Jero Férec. I a les 12.30 hores serà el torn d’un jove talent de la dansa, en Martí Corbera, que cronnexionarà amb el rapsode Josep Pedrals.

La programació continuarà a les 13 hores amb Juan Carlos Lérida, Marina Monsonís i la seva peça “La hora del ritual”. La dansa i el flamenc empíric de Juan Carlos Lérida es fusionen en aquesta peça amb els gestos quotidians i els comportaments rituals de l’acte de cuinar.

La tarda de dissabte continuarà amb dansa i a les 17 hores, de la mà de la bailaora Karen Lugo, podreu gaudir de “La lotería”, un espectacle per a famílies. Karen vindrà acompanyada pel cante de Anna Colom, la guitarra de Marc López i la percussió de Pablo Gómez Molina.

Finalment, el diumenge 23, a les 12 hores, s’oferiran dues masterclass especialitzades per a baile i guitarra flamenques. Aniran a càrrec de dos grans representants de la dansa i la guitarra actual, Ana Morales i Rycardo Moreno.

Entrades ja a la venda

Les entrades per als concerts ja estan a la venda a un preu de 15 euros, excepte per als veïns i veïnes de Nou Barris, que les podran adquirir a un preu de 10 euros fins al dia 1 de juliol, data en que es tancarà aquest descompte. A partir d’aquell dia, tindran el cost de 15 euros per a tothom. Les podeu adquirir aquí.

Les activitats paral·leles seran gratuïtes però caldrà fer-ne reserva a partir del mateix mes de juliol (anunciarem la data exacta properament)

Nota: La fotografia de l’espectacle “La hora del ritual” és de Lili Marsans.

Més informació

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X