· Quan? Del 7 al 8 d'abril de 2022
El 8 d’abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano, una celebració que té lloc en diferents països del món des del 1971 i que és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano.
La celebració del Dia Internacional del Poble Gitano torna als carrers de Barcelona després de dos anys sense activitat presencial a causa de la pandèmia. Així, els actes de commemoració del 8 d’abril tornaran a tenir activitat presencial, a les places i carrers de la ciutat, amb un programa d’activitats que posaran de relleu la riquesa de la cultura gitana i els seus valors.
A Nou Barris, el divendres 8 d’abril hi haurà activitats diverses al carrer Luz Casanova del Verdun i al carrer Chafarinas, a la Trinitat Nova. Més enllà d’aquesta data, el 20 d’abril hi ha també activitats programades a la plaça Roquetes. I el 24, 26 i 28 d’abril, la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, el Casal de Barri de Trinitat Nova i la biblioteca Les Roquetes – Rafa Juncadella, respectivament, tenen també programades diferents propostes.
A més, fins al 9 d’abril hi haurà punts d’informació a diferents barris de la ciutat amb l’objectiu de fer visible i donar a conèixer a tothom la cultura del poble gitano de Barcelona. A Nou Barris, gestionat per Nou Barris Conviu, aquest punt s’ubicarà el mateix dia 8 d’abril, de 17 a 20 hores, al passeig Chafarinas cantonada amb Fosca.
Els Punts d’informació, gestionats per persones voluntàries de diferents entitats del Consell Municipal del Poble Gitano, s’activen també com a punts de recollida d’aliments i materials de primera necessitat per enviar a Ucraïna, per contribuir a l’ajuda a la població civil arran del conflicte bèl·lic. Les entitats que conformen el Consell Municipal del Poble Gitano de Barcelona, en solidaritat amb el poble ucraïnès, organitzen aquesta campanya solidària i ens animen a col·laborar.
Història, llengua i cultura
La celebració cada 8 d’abril del Dia Internacional del Poble Gitano té lloc en diferents països del món des del 1971 i és un reconeixement a la història, la llengua i la cultura del poble gitano.
Aquesta data recorda el 1r Congrés Mundial romaní/gitano que es va celebrar a Londres el 8 d’abril de 1971 i en què es va decidir la bandera i l’himne gitano, i es va acordar treballar pel reconeixement del Poble Gitano des de Nacions Unides.
En el 4rt Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar el 1990 a Serock, Polònia, es va designar oficialment el 8 d’abril com el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del 1r Congrés.
Una roda com a símbol
La bandera oficial del poble romaní que es va instituir és verda i blava, que representa el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano és el “Gelem, gelem” (Vaig caminar, vaig caminar), compost per Jarko Jovanovic.
Cada any, el 8 d’abril es fan celebracions festives i actes que organitzen diverses institucions nacionals i internacionals i també algunes associacions. És un dia festiu i de celebració, però també un dia per donar a conèixer la cultura i la història del poble gitano i reivindicar la defensa dels drets i la lluita contra la discriminació i l’antigitanisme i les situacions de desigualtat i vulnerabilitat que ha patit i pateix el poble gitano.