Mercat de la Mercé

Mercat de la Mercé

El flamenc de R(OLES) torna a Nou Barris i repeteix en el marc de la Festa Major

· Quan? Del 20 al 21 de maig de 2023

Els concerts tindran lloc el 20 i 21 de maig a la plaça Sóller.

La música té un paper important en la Festa Major de Nou Barris d’enguany. Com ja us hem explicat, serà més protagonista que mai. D’una banda, el divendres 19, quan la plaça Major de Nou Barris acollirà la festa Els 40 Urban Party Nou Barris, organitzada per l’emissora de ràdio musical més escoltada del país.

I el dissabte i diumenge, 20 i 21 de maig, amb el retorn de R(OLES), el festival de flamenc que ja l’any passat es va incorporar com a esdeveniment de la festa major i que enguany repeteix en aquest marc, aquesta vegada a la plaça Sóller.

Martirio, el diumenge 21 de maig

L’esdeveniment ens apropa una artista molt especial: la cantant Martirio, que torna a Nou Barris 23 anys després. La seva serà la darrera actuació, el diumenge 21 a les 21.30 hores, amb una fusió de cobla andalusa, flamenc, bolero, jazz, tango, rock, guaracha i pop. María Isabel Quiñones Gutiérrez canta “perquè la dona es connecti amb si mateixa, perquè sigui conscient de la capacitat que té, perquè s’alliberi del que no la fa feliç, perquè busqui una manera de treballar que la faci lliure econòmicament”. I, sobretot, “perquè s’estimi abans d’estimar a ningú”. El 1986 va iniciar la carrera en solitari després de treballar entre d’altres amb Kiko Veneno. I ho va fer amb el nom artístic de Martirio, que és alhora nom i personatge: enfundada en escena entre unes ulleres de sol i una peineta.

Abans de Martirio, a les 20 hores, serà el torn de A la lima y al limón. Lidia Mora i Cristina López oferiran un ampli ventall d’estils que abracen el flamenc des d’una perspectiva fresca i actual, i en què es respiren des d’aires de Llatinoamèrica fins a poesia de Machado.

L’acidesa i la frescor de les intèrprets impregnen el repertori de espectacle, amb poesia i també amb lletres que reflecteixen el context masclista del moment en què es van crear, quan a ningú se li feia estrany escoltar certs versos que actualment no podrien passar desapercebuts. Estaran acompanyades al ball per una de les bailaoras més versàtils del panorama barceloní, Violeta Barris, pel toc càlid, generós i apassionat de Víctor Russell a la guitarra, i per la percussió de l’experimentat Lucas Balbo.

20 de maig, primer dia

R(OLES) arrencarà el dissabte 20 de maig, i ho farà a les 20.30 hores amb Carmen i María, dues artistes de l’escena flamenca barcelonina que des de fa un parell d’anys es van unir per jugar amb les seves veus i guitarres i cantar amb el públic cançons d’ahir i d’avui, amb un so que beu del mateix flamenc, però també del Jazz, el R&B i el Llatí.

I després, a les 22 hores, serà el torn de Las Opinólogas, una banda femenina en clau teatral i d’humor feminista i disbauxat, en què quatre dones mil·lenistes aborden temàtiques d’actualitat des d’un punt de vista personal a través d’un repertori propi influenciat pel flamenc, el jazz i la música urbana. El projecte va néixer just després del confinament per respondre a la necessitat de trobar la seva veu més personal apel·lant a temes quotidians i universals.

R(OLES), made in Nou Barris

R(OLES) és un certamen de flamenc que va néixer el 2018 a Nou Barris i que es caracteritza per trencar els rols i tòpics del gènere sense renunciar a l’autenticitat, la força i la idiosincràsia d’aquesta disciplina.

Ajuntament de Barcelona

Carregant...
x
X